Hjälpmedel för kompressionsprodukter

Strumpor för ben
Kompressionsstrumpors uppgift är att ge tryck och därmed blir de, beroende på tryckklass, i varierande grad svåra att ta på. Om brukaren har svårigheter att ta på strumpa så rekommenderas att pröva handskar med gumminoppor på greppytan. Man får då bra grepp bara genom att lägga an handen försiktig på strumpan och sedan försiktigt dra strumpan uppåt vilket för många brukaren är tillräckligt för att få den dagliga användningen av kompressionsstrumpor att fungera. Även för personal är handskarna stor hjälp vid på- och avtagning.

Nästa steg för att underlätta påtagning är att använda någon form av hjälpmedel som glidsocka eller strumpställning. Glidsockor brukar vara tillverkade av plastmaterial som tas på före strumpan och strumpan dras sedan över hjälpmedlet. Beroende på om strumpan har sluten eller öppen tå kan hjälpmedlet sedan avlägsnas genom att det dras uppåt eller ut genom strumpans tåöppning. Den andra typen av påtagningshjälpmedel är en ställning i metall eller hård plast. Strumpan dras på ställningen och därefter förs foten ned i strumpan och om ställningen är utrustad med handtag kan dessa användas för att dra strumpan uppåt.

Att ta av strumpor är i regel inte lika svårt som att ta på dem men vissa brukare kan ha behov av ett hjälpmedel även för avtagning. Även här finns två typer, den ena är av plastmaterial och som en strut som dras över strumpan. Strumpan viks sedan över “plaststruten” och dras av med mindre kraft än utan hjälpmedlet pga plastmaterialets lägre friktion. Den andra typen av avtagare är en krok eller liknande med ett handtag som placeras innanför strumpkanten och med avtagaren skjuts strumpan mot foten och lyfts av.

Ärmar
Till kompressionsärmar finns påtagare av plastmaterial, liknar de för ben eller är desamma som används för ben. Ärmen dras över påtagare och denna dras sedan ut ur öppningen vid handen, eller, om ärmen har en handdel får hjälpmedel som “öppnar sig” och som då kan dras uppåt användas.

Hudklister
Knälånga strumpor kan glida ned lite för lätt och det kan vara svårt att förutse när strumporna beställs. Blir detta ett problem kan man pröva hudklister som tas på genom att resårkanten viks ned när strumpan är påtagen och där applicerar hudklistret. Därefter läggs resårkanten tillbaka med ett lätt tryck över klistret. Vid ombeställning rekommenderas att man väljer strumpor med silikonbandsavslut.

Påtagningshjälpmedel
Glidsocka för strumpa med öppen tå
Gjord i syntettyg med glatt utsida och ca 30 cm lång. Dras över tårna och därefter dras strumpan över foten. Glidsockan avlägsnas genom strumpans tåöppning. 

Eureka On
Gjord i syntettyg liknande segelduk och finns i två storlekar, standard samt x-large. Sätts ihop med en plastpinne genom att denna träs genom hål. Kan användas både för strumpor med sluten och öppen tå. När strumpan dragits på över Eureka avlägsnas denna genom att plastpinnen först dras ut och sedan Eureka.

Magnide
Gjord i syntettyg liknande segelduk och finns i tre storlekar, M, L och XL. Sätts ihop med magneter. Kan användas för strumpor med sluten och öppen tå. När strumpan dragits på över Magnide avlägsnas denna genom att man drar i handtag uppåt och magneterna släpper då.

Easy-Slide
Gjord i syntettyg liknande segelduk och finns i fyra storlekar, S, M, L och XL för ben och två storlekar för arm, M och L. Easy-Slide är försedd med ett handtag med vilket den avlägsnas genom att dras ut ur tå- eller handöppning på strumpan respektive ärmen.

Sim-Slide
Liknar Easy-Slide men har ett tillägg av en dragtråd längst upp när den används som avtagningshjälpmedel. Sim-Slide finns i fyra storlekar, S, M, L och XL.

Venoline On
Metallställning med höga handtag och hållare vilken strumpan dras över. Därefter förs foten ned i hållaren och med några rörelser, upp och ned med hjälp av handtagen förs strumpan upp på benet. Venoline On finns i storlekarna S/M och L/XL.
Produktblad

Avtagningshjälpmedel
Eureka Off
Gjord i syntettyg liknande segelduk och finns i två storlekar, standard samt x-large. Dras över strumpan och strumpan viks över Eureka och dras ned mot foten och lyfts av.

Sim-Slide
Se ovan. Tas på på samma sätt som Eureka Off och dragsnöret dras sedan åt och därefter viks strumpan över hjälpmedlet och dras ned över foten samt lyfts av. 

Venoline Off
Strumpavtagare i metall. Handtag med krok som träs innaför strumpkanten och skjuts mot fotsulan och därefter lyfts strumpan av hälen.
Produktblad

Hudklister
Coltex klister
Roll-on flaska på 30 ml. Appliceras under resårkant. Tvättas bort med vatten.