Venös insufficiens

Venerna är de blodkärl i kroppen som transporterar blodet tillbaka till hjärtat. Benets vensystem består av en ytlig och djup del samt förbindelser däremellan. För att kunna föra blodet mot tyngdlagen är venerna utrustade med klaffar, som inte tillåter något backflöde. När detta system inte fungerar stockar sig blodet i benet och tillståndet venös insufficiens har uppstått.

Olika orsaker till venös insufficiens
Det finns olika orsaker till venös insufficiens. I det ytliga systemet kan ett ökat tryck, t.ex. vid graviditet, medföra att venerna spänns ut och att klaffarna ej håller tätt. Klaffarna kan försvagas med åldern, de kan helt eller delvis saknas. Vanligast i det ytliga systemet är en långsam försämring av klaffarnas funktion. Det djupa systemet tål högre tryck än det ytliga och sjukliga förändringar uppstår inte lika lätt.

Venös insufficiens i det ytliga systemet är vanligt
I åldrar över 40 år är venös insufficiens i det ytliga systemet vanligt och med ökad ålder ökar förekomsten.

Begynnande venös insufficiens i det ytliga systemet
Det är symptomen på venös insufficiens som nödvändiggör behandling. Venös insufficiens märks ofta först genom att man blir “trött” i benen och att dessa känns tunga på kvällen. Att känna dessa symptom är vanligt och kan förebyggas genom att använda stödstrumpor när man står eller går.

Etablerad venös insufficiens i det ytliga systemet
Vid mer uttalad venös insufficiens så uppstår även synliga symptom som t.ex. att huden blir torr, kliar och röd. Ett annat symptom är att venerna börjar synas – de blir större och slingriga (åderbråck). Om den venösa insufficiensen inte behandlas fortsätter försämringen av huden så att den kan spricka upp och bilda öppna sår. Detta tillstånd kallas för venöst bensår.

Behandling av etablerad ytlig venös insufficiens
Den vanligaste behandlingen är kompression vilken effektivt normaliserar blodflödet i venerna och tar bort symptomen. Ytliga vener som är insufficienta kan också avlägsnas med kirurgi eller behandlas med en “tillslutande” behandling dvs. att preparera kärlets insida med en läkemedelslösning (s.k. injektionsbehandling) eller med värme (t.ex. laser) och sedan låta venernas kärlväggar läka ihop.

Venös insufficiens i det djupa systemet
Venös insufficiens i det djupa systemet är som tidigare nämnts inte alls lika vanligt som i det ytliga systemet, men en blodpropp i det djupa systemet kan skada klaffar vilket kan leda till nedsatt återflöde av blod till hjärtat. Symptomet blir då återkommande svullnad av benet. Detta tillstånd kallas för posttrombotiskt syndrom och behandlas samt förebyggs med kompressionsbehandling i cirka ett år efter diagnosticerad djup ventrombos.